Σεμινάρια

ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα σεμινάρια ακτίνων-Χ του ICDD αποτελούν συνέχεια του θεσμού των SUNY Clinics που διοργανώνονταν στο  State University of New York in Albany για 25 έτη. Το 1990, το ICDD ανέλαβε την επιμέλεια των σεμιναρίων αυτών. Το ICDD είναι μη κερδοσκοπικός, διεθνής οργανισμός που δημοσιεύει το αρχείο περίθλασης κόνεως (Powder Diffraction File, PDF) και το διεθνές περιοδικό Powder Diffraction. Το ICDD έχει δεσμευτεί για την προώθηση των εφαρμογών των μεθόδων χαρακτηρισμού υλικών στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας με την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως τα σεμινάρια “ICDD Clinics”.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ICDD CLINICS?
Ο σκοπός των σεμιναρίων XRF και XRD (XRF and XRD clinics) είναι ο συνδυασμός της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική άσκηση στις τεχνικές αυτές. Κάθε σεμινάριο είναι ένα πλήρες εβδομαδιαίο μάθημα πρακτικών γνώσεων στον τομέα. Οι εκπαιδευτές έχουν μεγάλη εμπειρία και σκόπιμα επιλέγονται τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και τη βιομηχανία ώστε να καλυφθεί τόσο η θεωρία όσο και η πρακτική άσκηση. Η εστίαση σε πρακτικές εφαρμογές, η επί τόπου εμπειρία και η προσωπική διδασκαλία διαφοροποιεί τα σεμινάρια αυτά από άλλα παρόμοια. Κάθε σεμινάριο χρησιμοποιεί μια ομάδα εκπαιδευτών που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης για την κάλυψη των εκπαιδευτικών σας αναγκών.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ?

 • Προσωπικό εργαστηρίων που επιθυμούν να βελτιώσουν τις πειραματικές τους δεξιότητες
 • Το ακαδημαϊκό τομέα που αναπτύσσει ένα πρόγραμμα σπουδών σε XRF ή/και XRD
 • Μεταπτυχιακοί φοιτητές που επιθυμούν να αποκτήσουν θεωρητικές και πειραματικές γνώσεις σε XRF ή/και XRD
 • Επαγγελματίες του χώρου σε XRF & XRD για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην ανάλυση υλικών
 • Όσοι επιθυμούν να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ιδέες τους με συναδέλφους που εργάζονται στον τομέα XRF ή/και XRD
 • Όσοι έχουν απορίες σε σχέση με τις τεχνικές αυτές και επιθυμούν να ρωτήσουν ειδικευμένους του χώρου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Τα σεμινάρια ακτίνων-Χ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα κεντρικά γραφεία του ICDD (Newtown Square, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ). Το σεμινάριο XRF συνήθως πραγματοποιείται στα τέλη Απριλίου / αρχές Μαΐου, ενώ τα σεμινάρια XRD πραγματοποιούνται στις αρχές Ιουνίου. Για πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια του τρέχοντος έτους, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα ICDD Clinic home page.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Μετά από αίτημα των συμμετεχόντων στα προηγούμενα σεμινάρια, το ICDD έχει προσθέσει δύο νέα, τριήμερα εξειδικευμένα εργαστήρια σε ετήσια βάση. Αυτά τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στην έδρα του ICDD το φθινόπωρο με θέμα: “Rietveld Refinement and Indexing” και “XRF Workshop”.
Για πληροφορίες http://www.icdd.com/education/workshops.htm.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ
Εκτός από τα σεμινάρια ακτίνων-Χ, το ICDD προσφέρει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο. Σεμιναριακά εργαστήρια, με επίκεντρο την ανάπτυξη και τη χρήση του αρχείου περίθλαση κόνεως (PDF), του εντοπισμού φάσης, της ποσοτικής ανάλυσης, και της εξόρυξης δεδομένων, συχνά πραγματοποιούνται στα πλαίσια σημαντικών συνεδρίων ανάλυσης ακτίνων-Χ. Για παράδειγμα, το ICDD διοργανώνει συνήθως εργαστήρια στα πλαίσια συνεδρίων όπως:

 • EPDIC: European Powder Diffraction Conference (Europe)
 • SARX: Latin American Seminar of Analysis by X-ray Techniques (Latin America)
 • BCA: British Crystallographic Association – Spring Meeting (United Kingdom)
 • The National Crystal Chemical Conference (Russia)
 • The Chinese National Conference on X-ray Diffraction (China)
 • AXAA: Australian X-ray Analytical Association (Australia)
 • International Conference on Crystal Chemistry of Intermetallic Compounds (Ukraine)
 • DXC: Denver X-ray Conference (USA)
 • International Workshop “High Temperature Superconductors and Novel Inorganic Materials Engineering” (Russia)
 • PPXRD: Pharmaceutical Powder X-ray Diffraction Symposium (Europe/Asia/USA)

Για τους επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τα φαρμακευτικά προϊόντα, το ICDD φιλοξενεί ένα ετήσιο συμπόσιο με τίτλο PPXRD: Pharmaceutical Powder X-ray Diffraction Symposium. Το συμπόσιο διοργανώνεται κατά σειρά στην Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Το πρόγραμμα του συμποσίου αποτελείται από ένα μονοήμερο προαιρετικό εργαστήριο, που ακολουθείται τεχνικές συνεδρίες των δυόμιση ημερών. Τα θέματα περιλαμβάνουν: XRPD Δομικές τεχνικές (Συλλογή και χρήση δεδομένων XRPD, Indexing, Επίλυση δομής, και Rietveld Refinement). Powder Diffraction με Synchrotron Sources για φαρμακευτικά προβλήματα. Συμπληρωματικές τεχνικές (DSC, TGA, Hot Stage Μικροσκοπία, FTIR, Raman, NMR, SEM, AFM, Οπτική μικροσκοπία, XRF, SAXS και SANS). Τυποποίηση. Ανάπτυξη προϊόντων. Μεταφορά φαρμάκων και μελέτη πολύμορφων δομών. Κανονιστικά θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. XRD και φαρμακευτική βιομηχανία.

Για πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε τη σελίδα PPXRD.